Japansk Whisky | Allt du behöver veta

1 kommentar

För ett tag sen så läste jag en bok som heter Japansk Whisky skriven av Daniel Bruce. Det var och är verkligen och otrolig skildring av Japansk whiskykultur och få böcker har inspirerat mig så mycket till att lära mig mer. I det HÄR avsnittet har jag därför äran att ta emot Daniel som skrivit boken för att öppna upp ett gäng flaskor, dofta, smaka och prata om det mästerverk som den här typen av whisky ofta är. Dessutom öppnar vi upp en flaska Yamasaki 18 avsnittet till ära, för vilket tillfälle skulle kunna vara bättre?

Om du vill passa på att läsa en sammanfattning om japansk whisky och andra japanska drycker så följer en sådan här under.

Japansk Whisky

Den japanska whisky-traditionen är starkt in- spirerad av den skotska, men med det ska man inte missta den för att vara identisk, eller för den delen en bättre eller sämre kopia. Tvärtom så har man inspirerats och över tid satt sin egen karaktär till destillatet. Inte minst så har Japan en helt unik dryckeskultur innehållande både jästa och destillerade drycker, vars jäsning ofta startats med svampkulturen Koji snarare än vanlig jäst. Dessutom är klimatet annorlunda och när det kommer till jäsningen så förekommer lagring på ekfat gjorda av den lokala eken Mizunara, vilket skänker ytterligare lokal karaktär till drycken. Ska tilläggas att Mizunara-lagring är ovanligt även

i Japan, men är ett unikt uttryck för regionen. Lagring på andra typer av fat förekommer också vilket skänker bredd till utbudet.

För att spriten ska få kallas för japansk whisky
så
finns det ett regelverk att följa. Det säger att produkten ska jäsas, destilleras och lagras i Japan. Innehållet ska specifikt bestå av mältat korn och lo- kalt vatten tillsammans med de andra ingredienser- na. Det färdiga destillatet ska ha lagrats i minst 3 år på ekfat och inte hålla en lägre alkoholhalt än 40%.

Ett urval av andra japanska drycker

Awamori

Ett destillat gjort på ris som kommer från den japanska prefekturen Okinawa. Skillnaden mot Shochu är att annat ris används och jäsprocessen ser helt annorlunda ut. Detta ger en helt annan smak och med det en egen dryck. Awamori lagras också i lerkrus under marken, ofta mellan 3–20 år för att runda av smaken.

Saké

Ett japanskt risvin som bygger på jäst polerat ris. Både söt och torr saké förekommer, vilket bäddar för breda användningsområden. En skvätt Saké i din favoritdrink med gin ger den en helt ny och intressant karaktär.

Shochu

Ett destillat där flera olika typer av grundråvaror förekommer. Sötpotatis, ris, morot och till och med bovete förekommer. Råvarorna jäser man med svampkulturen Koji innan destillering sker, för att koncentrera smaken och höja alkoholhalten.

 Umeshu

En plommonlikör där det lokala plommonet Ume får dra i Shochu och socker. Kommersiella varumärken finns att få tag på men det går också bra att göra själv.

Whiskyn vi testade i avsnittet

Nikka Pure Malt Red - 43%

Nikka Taketsuru Pure Malt - 43%

The Chita Single Grain - 43%

Yamazaki 12Y - 43%

Yamazaki 18Y - 43%

Ichiro's Malt Chichibu 'The Peated' Single Malt Whisky 55,2%

Junenmyo Rouge Blended - 46%

 

 


1 kommentar


  • 🔆 Получить https://forms.yandex.ru/cloud/63d0eedc43f74f582866fd40/?hs=6c54ed157c5e1a78dab77b513332774b& 🔆

    i33a6b


Skriv en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


Populära poster