TOPP 6 ROM UNDER 300:-

6 kommentarer

ROM

För ett tag sedan så bjöd jag in Robert "RomRobban" Sandqvist till kanalen för att testa rum under 300:-. Det visade sig att segmentet var fyllt av prisvärda produkter och i avsnittet så listar vi 6 favoriter. Avsnittet kan ses HÄR

 

Om inte annat så följer här en sammanfattning över destillatet rom.

Rom är samlingsnamnet för sprit som produceras av sockerrör och som inte sötas till över 20g sock- er per liter enligt EU-regler. Utöver det finns det få förhållningsregler för producenter. Detta gör att rom är ett destillat med otrolig smakbredd, och det går liksom inte att säga att rom smakar rom, det är bredare än så. Med det sagt så skulle jag vilja dela upp destillatet i några vanliga smak- profiler som bygger på ursprung och lagring.

 

Spansk, brittisk eller fransk?

Frågan som utgör rubriken tycker jag passar bra att börja med här, för historiskt så har flera öar i Västindien varit kolonialiserade av just Spanien, Storbritannien och Frankrike. Mycket finns såklart att säga om effekterna av detta, och en
sak är hur smakpro
filen på rom har formats. Den spanska stilen upplevs generellt som den sötaste, rundaste och den minst offensiva till smaken. Det finns anledning att tro att det finns kopplingar till den söta spanska brandyn.

Den brittiska stilen upplevs ofta som aningen torrare än den spanska, nästan i jämn balans med en skotsk single malt whisky. Kanske har också den här stilen sina rötter i whiskykulten från just Storbritannien.

Den franska stilen skulle jag säga upplevs som den torraste av de tre. Inte sällan produceras den av den färskpressade juicen från sockerrör och kallas därför för Rhum Agricolle, till skillnad från Rum industrielle som det kallas när melass från sockerrör utgör grundråvaran. Den typen av råvara är vanligare när det kommer till brittisk eller spansk stil.

Om jag får tänka högt vill jag säga att det finns starka smakkopplingar mellan rom av fransk stil och det franska ursprungsskyddade destillatet Cognac, eller en torr Calvados för den delen. Värt att nämna också är att rom från franska kolonier generellt stavas Rhum, spanska Ron och brittiska Rum. Den kunskapen kan hjälpa till att navigera på alla de etiketter som finns.

  • Rom av spansk stil kommer ofta från Kuba, Dominikanska republiken, Puerto Rico, Pana- ma, Centralamerika och Venezuela
  • Rom av brittisk stil kommer ofta från Jamaica, Barbados, Trinidad och Guayana
  • Rom av fransk stil kommer ofta från Martini- que eller Haiti

... för att nämna några exempel.

Notera att det är en grov generalisering av ett destillat som kommer med en av spritvärldens bredaste mångfald. Samtidigt har det här sättet att se på rom fungerat som en bra kompass för att förstå smaker, inte minst när det kommer till att blanda rom i cocktails.

Rommen vi testar i avsnittet

Bacardi Carta Blanca - 251:-

Havana Club Anejo 3y - 254:- 

Dillon Rhum Blanc Agricole - 254:-

Plantation Grand Reserve - 301:-(Höjt pris sedan avsnittet producerades)

Flor de Cana Grand Reserva 7y - 281:-

Campain Morgan Dark Rum - 266:-


6 kommentarer


  • fnhsEmVNpoqMT

    fLZYvedcSt


  • HCxbXPLFgjevl

    rauEdBvfhkUNV


  • aoRqgDxHONsUYS

    AoaQRdiwqpTFDvPg


  • Ecce

    Toppenprogramm!
    Skulle gärna se ett program till där ni två prövar 6 dyra rom från systembolaget, så man också får insikt i hur en lyxigare rom smakar.


  • Anders

    Tack för en väldigt trevlig genomgång av Rom under 300:-!!

    Hittar tyvärr inte Dillon på systembolaget. När den lanserades där i juni förra året var det 1200 flaskor, de kanske inte har fyllt på.
    Hittar istället en Bielle Rhum som också skall vara en Blanc Agricole, är de någorlunda jämförbara?


Skriv en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


Populära poster