MEZCAL OCH TEQUILA - STORA GUIDEN TILL SPRIT PÅ AGAVE

4 kommentarer
För en tid sedan så korkade jag och Matgeek upp ett antal flaskor från mitt barskåp. Temat var agavesprit från Mexico och allt finns att se som ett avsnitt på YouTube  HÄR 
Om du vill ha lite bakgrund till de olika destillaten och vad vi testade så har jag sammanställt allt här under. Trevlig läsning!

Tequila

Tequila är ett mexikanskt destillat som är gjort på agave som grundråvara. Precis som flera andra spritsorter, exempelvis cognac eller bourbon, så måste tequila komma från specifika geografiska områden i landet, bland annat runt staden Tequila. Områdena där det är tillåtet att producera tequila heter: Jalisco, Guanajuato, Tamaulipas, Nayarit och Michocan.

Det finns även regler för vilken typ av agave som får användas till produktionen och endast Agave Tequilana Weber Variedad Azul får användas, av de nära 200 sorter som finns. En vanligare benämning för den agaven är kort och gott blå agave.

Det tar lång tid för en planta att mogna, upp till 10 år i vissa fall. Därefter skördas den per tradition för hand innan sockerarterna utvinns och det är dags för jäsning och destillering.


Det
finns generellt två olika typer av Tequila där den ena kallas för tequila 100% de agave, och det är precis vad det är, alltså tequila där råspriten är gjord på 100% agave som grundråvara. Om den inte görs på 100% agave men minst 51% som är ett krav, så kallas destillatet för Tequila helt enkelt. Mixto eller mixt är dock benämningar som förekommer men är inget annat än smeknamn.
Tequila är ett destillat som inte måste lagras. Många anser till och med att den olagrade tequilan är den bästa då den ofta erbjuder en väldigt ärlig och rå agavesmak.


Men tequila kan må bra av att lagras och det
finns ett system som delar in tequila i kategorier beroende på lagring.

 

Blanco/Silver/Plata

Olagrad tequila men som får lagras upp till 2 månader på fat och ändå kallas för olagrad.

 

Gold

Olagrad tequila där sockerkulör eller annan tillsats använts, till exempel ekextrakt. I vissa fall handlar det om en blandning av lagrad och olagrad tequila.

 

Reposado

Minst 2 månader på fat.

 

Añejo

Minst 12 månader på fat.

 

Extra Añejo

Minst 3 år på fat .

 

Tequilan vi testade

Ocho Blanco 100% Agave 40%

1800 Anejo 100% Agave 38%

Patron Reposado 100% Agave 40%

Tequila Buscadores Reposado 100% Agave 40%

Tequila Ocho 100% Agave Anejo(Jamaican Cask Finish)

 

MEZCAL

I likhet med tequila så är Mezcal ett destillat som görs på agave i Mexico, och som är begränsat till ett tiotal regioner. Området runt Oaxaca anses vara ett centrum för drycken.

En avgörande skillnad mot tequila är att Mezcal får göras på all typ av agave, även om det finns några sorter som är vanligare än andra, Espadin exempelvis.

Destillatet får en stor del av sin karaktär från agaven som används, men själva förädlingen är helt avgörande för den unika karaktären.

Som ett första steg efter skörden så bakas agaven oftast, men inte alltid, i eldade jordgropar. Detta medför en smak som kan uppfattas som rökig. Därefter pressas musten ur plantan för att jäsas och till sist destilleras. Resultatet är ett fruktigt agavedrivet destillat, där det vanligtvis finns en rökighet med i smakbilden.

Om du någon gång får möjligheten att testa en ”Pechuga” så är det en mezcal där man har använt sig av lokal frukt, kryddor, örter och andra råvaror för att infusera spriten, innan den till sist destilleras genom ett kadaver, ofta kyckling eller kalkon. Det är en otroligt unik och speciell produkt som jag rekommenderar att man testar, för kommer den från en bra producent så är det en smakintensiv upplevelse. Pechuga är en starkt traditionsbunden Mezcal som ofta destilleras inför livets speciella tillfällen.

 

Mezcalen vi testade

-Bruxo 1 Espadin 46%

-San Cosme Artesano Tepeztate 51%

-Mezcal Vago Elote 100% Espadin

 

Vi testade ju lite annat i avsnittet också...

 

Raicilla

Raicilla är ett spännande destillat som inte alls är så vanligt som mezcal eller för den delen tequila. I likhet med de båda destillaten så är raicilla ett agave destillat som kommer från Mexico och sedan 2019 så är den ursprungsskyddad till Jalisco. Det finns generellt sett två typer a raicilla vilka är: de la Costa och de la Sierra. "Costa" betyder kust på spanska och "Sierra" berg/bergskedja och de står för det område som satt karaktär till agave och slutligen raicillan.  Gällande just agave så är det inte lika styrt som när det gäller tequila och flera olika typer är förekommande och sätter karaktär till drycken.   

Raicillan vi testade

-La Venenosa Costa 2 100% Agave Chico Aguiar 38,4%

Sotol

Sotol är ett destillat som produceras i norra Mexico kring Chihuahua och växten som används heter Dasilyrion, även kallad ökensked. Växten tillhör sparrissläktet snarare än Agave men rent smakmässigt från produktion och terroir så känner jag ändå att det passar in i det här testet. 

Sotolen vi testade

-Clande Sotol 80% Dasilirion 20% Agave Shrevei 50,4%

 


4 kommentarer


  • https://evolution.org.ua/

    Appreciating the time and energy you put into your blog and
    iin depth information you provide. It’s greeat to come across a blog every
    once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!

    I’ve saved your site annd I’m including your RSS feeds tto my Google account. https://evolution.org.ua/


  • qxSIYXeJKVaG

    PdTwfxhQtUjpaD


  • VlObgkrDTce

    qYgLvbxVGAmsn


  • axSNlEenXQA

    TDPHevcjO


Skriv en kommentar

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


Populära poster