KINESISK SPRIT | ALLT DU BEHÖVER KÄNNA TILL
Kinas alkohol har tusentals år på nacken. Detta är din genväg till den kinesiska spritmuren och vill du se filmen vi spelade in på temat så kan du göra det HÄRKina gör traditionellt tre typer av alkohol: Shaoxing risvin - fermenterad dryck på ris, baijiu - ett destillat och yaojiu - sprit med kinesiska medicinalörter. Shaoxing risvin är föregångaren till sake och en av världens äldsta alkoholer. Liksom världens finast bubbel Champagne får det finaste av risvin bara kallas Shaoxing om det kommer från staden Shaoxing. Risvinet lagras länge i lerkrus som låter vinet utveckla smaker av sherry, plommon, mandel och mörk torkad frukt. Baijiu är världens mest sålda sprit du kanske inte hört talas om. Ändå säljer den mer än vodka och whisky tillsammans. Kinas nationella sprit är relativt okänd i väst trots att den är lika viktig i kinesisk matkultur som vin till fransk mat. Nu börjar den dock spridas till väst med ett ökande intresse från cocktailbarer världen över. Liksom en ny färglåda till en konstnär så erbjuder baijiu en helt ny pallet av smaker att börja skapa cocktails med. Men, baijiu är inte bara en sprit, det är all vit sprit som gör i Kina. Inom baijiu skiljer sig smakerna liksom mellan vodka whisky och gin. Baijiu smakar olika beroende på var i Kina den görs. Detta för att den traditionellt dricks till mat och eftersom Kina är stort som en kontinent så är maten extremt varierande och då kommer från. Därför måste baijiu smaka olika för att passa till det lokala köket där man är. baijiu är inte en sprit, det är en värld av sprit. Idag delas baijiu in i 12 olika stilar som klassas efter hur de smakar; dvs olika aromkategorier. Av dessa 12 finns det tre som är viktiga. Dessa är:Light aroma baijiuStrong aroma baijiuSauce aroma baijiu Light aroma smakar milt för att fungera till mild mat från norra Kina. Mest ikonisk är företaget Beijing Red Star på 56%. Smaken drar åt grappa, smörkola och gröna äpplen.Strong aroma smakar kraftigt för att passa till Sichuans starka mat. Smaken är fruktig för att para väl med hetta. Toner av ananas övergår i stjärnanis och en komplex eftersmak av källarvalv. Detta är den populäraste stilen av baijiu både i Kina och även på cocktailbarer i väst. Sauce aroma får sitt namn från påtagliga umamitoner och likheten med sojasås. Detta är vad Kinas president serverar på stadsbanketter och vad världens mest värdefulla alkoholföretag Kweichow Moutai producerar. Den mustiga sojasmaken interagerar med choklad, jordighet och syrliga röda bär. Yaojiu är sprit med kinesiska medicinalörter i. Det kan vara allt från gojibär för att boosta din Qi (livsenergin) till ginseng. Var person och var situation för sin egen dekokt av lämplig blandning för att göra mirakel. Det är Fernet fast med 5000 år av medicinsk historia som uppbackning.I avsnittet som ligger på YouTube testade vi följande buteljeringar:SHAOXING RISVINOlika årgångar från producenten Kuaijishan BAIJIULight aroma: Beijing Red Star Strong Aroma: Luzhou Laojiao (vill minnas vi testade de där multi grain produkterna från Shui Jing Fang också, de i lyxigare flaskor)Sauce aroma: Kweichow Moutai
YAOJIU Jinjiu