BOURBON - ALLT DU BEHÖVER VETA

 

I ett avsnitt på YouTube nyligen så testade jag och Matgeek. Det avsnittet kan du se HÄR.

Jag passar även på att dela en sammanfattning av vad bourbon är och vilka buteljeringar vi testade här under. 

Bourbon är amerikansk whiskey gjord av största delen majs som lagrats på nya, rostade amerikanska ekfat och med det fått en karamelliserad, vaniljdriven smak. De här destillatet hör till en personlig favorit och jag skulle säga att jag använder just bourbon lika mycket i drinkar som jag uppskattar att sippa på det rent. Få destillat känns så balanserade, lena och samtidigt komplext kryddiga. Just det passar min smakpalett perfekt.

Produkten är starkt förknippad med Kentucky i USA, där större delen av landets och med det världens bourbon kommer ifrån, även om det är tillåtet att producera över hela USA. Fler och fler producenter verkar vidga vyerna och det dyker titt som tätt upp nya destillerier i områden där det inte är lika vanligt att producera drycken, Colorado och Texas exempelvis.

Det finns flera vanliga benämningar att finna på bourbonflaskornas etiketter, exempelvis ”Single Barrel”. Det betyder att whiskyn har tappats från ett och samma fat. ”Small Batch” som betyder att oavsett destilleriets storlek så har produkten producerats enligt hantverksmässiga och småskaliga metoder. Om spriten skulle vara helt olagrad och det står ”White Dog” på etiketten så är det just olagrad amerikansk whiskey, rivigt till smaken men en intressant smakhöjare i drinkar. ”Proof” är inte helt ovanligt att det står på flaskorna heller tillsammans med en siffra, exempelvis 100. Det har historiska kopplingar till alkoholhalten som förenklat är hälften av siffran intill proof. En flaska där det står ”100 Proof ” håller alltså 50% alkoholhalt.

Som med mycket annan sprit så finns det regler att förhålla sig till för att en produkt ska få kallas för Bourbon, förenklade i en klassisk alfabetisk stege ser de ut så här:

A – America: Bourbon måste produceras I USA.

B – Barrels: Lagringen måste ske på nya kolade fat från amerikansk vitek. Lagringen ska fortgå i minst 2 år för att destillatet ska få kallas för Straight Bourbon Whiskey.

C – Corn: Råspriten ska vara gjord på minst 51% majs.
D – Distillation: Destilleras inte över 80%.
E – Entry Level: Går inte på fat med en för hög alkoholhalt, max 62,5%.
F – Fill: Buteljeras inte lägre än 40%.
G – Genuine: Inga färgämnen eller annat än vatten får tillsättas till det färdiga destillatet.

 

BOURBON VI TESTADE I FILMEN

Buffalo Trace 40%

Jim Beam 40%

Makers Mark 45%

Widow Jane 10 Years

Blantons Gold Edition 51,5%

Michters 10 Years 47,2% 

Michters American Whiskey 41,7%

Four Roses Small Batch 45%

Pappy Van Winkle 23 Years 47,8%

 


Skriv en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


Populära poster